marți, 14 mai 2013

Sa fim elegante


Fiecare ne dorim sa fim admirate, sa fim cat mai frumoase. Ce suntem dispuse sa sacrificam pentru aceasta frumusete? Frumusetea fara eleganta este doar o masca. Daca se zgarie putin, si-a pierdut culoarea si frumusetea ei.

In ce consta eleganta unei femei? Se spune ca "Nu haina il face pe om" si cred cu tarie ca este adevarat. Nu conteaza ce haine imbraci, conteaza cum le imbraci. Cea mai simpla rochie te poate face cea mai frumoasa daca o porti cu gratie si eleganta, si, din contra, cea mai scumpa rochie te poate arunca in mediocritate. Nu sunt in masura sa critic moda de astazi, incerc sa nu ii judec nici pe cei care o dicteaza si nici pe cei
care o poarta, dar nu pot sa fiu de accord cu ea. Nu sunt batrana si cu atat mai putin batranicioasa, dar cred ca bunul gust nu se demodeaza niciodata. O femeie trebuie sa isi acorde respect si sa impuna respect, iar acest lucru il face in primul rand prin felul in care se imbraca. Exista o limita a decentei pe care o adevarata doamna nu ar trebui sa o depaseasca.

In liceu aveam o profesoara de limba si literatura romana care era mereu aranjata, dar pe langa hainele frumoase mai avea ceva: avea eleganta. Nepotelul ei de 4 ani i-a spus intr-o zi: "Bunica! Tu esti o doamna! Da, da, esti o doamna!". Eleganta se simte, iar eu cred chiar ca sa se molipseste si se mosteneste. Mama mea este o doamna eleganta. Nu se imbraca cu haine scumpe, nu este mereu aranjata, dar este mereu eleganta. Mereu ma intrebam: cum reuseste? Eleganta ei vine din interior, din modestia ei, din bunul simt cu care se poarta. Mi-a placut si m-a inspirat mereu eleganta ei. Nu trebuie sa fii mereu la patru ace pentru a inspira eleganta.

Mai important decat aspectul fizic este caracterul unei doamne. O doamna are mereu grija la felul in care vorbeste si ce vorbeste. Stie sa fie discreta in ceea ce priveste problemele ei, sau secretele care ii sunt impartasite. Vorba ei este dulce si stie mereu sa medieze conflictele dintre cei dragi. Este acel om pe care se poate conta.

Si doamnelor, mai am eu un of mare in ceea ce ne priveste. Poate va suparati, poate nu, dar vreau sa va spun si asta. Exista un lucru care reduce din eleganta si frumusetea unei femei: tigara. Uite ca am spus-o! Cand apareti aranjate si frumoase, sunteti minunate. Dar in momentul in care va afisati cu tigara in mana, pierdeti ceva din acea frumusete. Imaginea femeii fatale din filme, care este mai impunatoare in momentul in care aprinde tigara, este o imagine falsa. Stiti vorba aceea: "Asa cum ii sta bine unei femei". Nu este vorba de reguli sau constrangeri impuse de societate. Este vorba de delicatetea din natura femeii care nu ii permite sa fie altfel decat la inaltime. Faptul ca fumatul nu este benefic pentru sanatate se stie si se neglizeaza. In cate aspecte legate de sanatate nu se neglizeaza femeia, pentru ca ea este mereu ocupata. Sanatatea este neglijata si pentru frumusete. De cate ori nu purtam tocuri inalte si incomode ca sa aratam bine, de cate ori nu rabdam putin frig deoarece vrem sa se vada o rochie deosebita. Dar de ce sa neglijam si sanatatea si frumusetea pentru placerea unei tigari? Sa fim mai bine frumoase si sanatoase.

Asa ca dragele mele: fetite, adolescente, tinere, mamici, si bunici sa ne respectam, sa fim elegante, sa fim doamne la orice varsta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu